KIR MENEKŞESİ’NİN (Viola odorata) KOZMETİK VE İLAÇ AMAÇLI KULLANIMININ BİYOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ

Dilek DÜLGER, Naz Nazan DEMİR, Ayşe ÇETİNTAŞ, Yaşar DEMİR

Öz


KIR MENEKŞESİ’NİN (Viola odorata) KOZMETİK VE İLAÇ AMAÇLI KULLANIMININ BİYOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİÖzet

Kozmetik sektörü gelişmeye açık bir alan olup, çok büyük bir tüketici kitlesine hitap etmektedir. Bu tüketici kitlesi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Alanın bu Kadar hızlı gelişmesi ve tüketici kesimin artması insan sağlığı açısından bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlara karşı önlem almak isteyen tüketicilerin tercihleri hızlı sonuç alınan bitkisel kökenli organik ürünlerin lehine değişmektedir. Buda üreticileri bu doğrultuda üretilen inovatif ürünlere yöneltmektedir. Bu çalışmada Muğla yöresinde doğal olarak yetişen kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden proteaz enzimi saflaştırıldı ve karakterize edildi. (NH4)2SO4 çöktürmesi ve CM-selüloz iyon değişim kromotografisi ile kır menekşesi (Viola odorata)  bitkisinin çiçeklerinden saflaştırılan proteaz enziminin saflığını kontrol etmek amacıyla SDS-PAGE elektorofezi uygulandı. Saf enzimin optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlenerek 5 farklı substrat için KM ve Vmax değerleri belirlendi. Yine enzim aktivitesi üzerine 10 mM, 1 mM, 0,1 mM SDS, EDTA, β-merkaptoetanol bileşiklerinin ve 10 mM, 1 mM, 0,1 mM Mg2+, Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ katyonlarının etkisi araştırıldı. Ayrıca, taze bitkiden alınan ekstrelerde organik bileşen analizi yapıldı. Buna göre %38 1-octen-3-ol, %19,3 2-Hexenal ve %13,3 1-Hexanol içerdiği belirlendi. 1-Hexanol nem tutucu, kıvam artırıcı özelliğe sahip olan ve bitkiye güzel kokusunu veren aromatik bir bileşen olup nemlendirici ürünler için bitkiyi ideal kılmaktadır. Ayrıca çiçekten alınan ekstrelerde suda çözünen vitaminler ile A, D, E ve K vitamin analizi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre antioksidan aktivite gösteren bazı önemli vitaminler içerdiği bulundu. Kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden elde edilen ekstrelerde demir indirgeme gücü belirlendi, DPPH• serbest radikal uzaklaştırma aktivitesi, metal şelat aktivitesi, H2O2 uzaklaştırma aktivitesive fenolik bileşiklerin belirlenmesi tayini yapıldı.

Bu sonuçlar menekşeden yeni bitkisel kaynaklı cilt bakım ürünleri geliştirilmesine imkan tanımıştır. Proteaz enziminin varlığı tasarlanan ürüne peeling işlemi özelliği katacaktır. 1-Hexanol bileşiğinin nem tutma ve kıvam artırıcı özelliği tasarlanan nemlendiricinin etkisini arttıracaktır. Antioksidan özellikli olması ve vitamin içermesi yaşlanmayı geciktirici bir etki yaratacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kır menekşesi, Viola odorata, Proteaz enzimi, Antioksidant aktivite, Peeling, Kozmetik

BIOCHEMICAL INVESTIGATION OF THE AVAILABILITY OF KIR MENEKŞESİ (Viola odorata) AS COSMETIC AND DRUG

Abstract

The cosmetics sector is open to development and appeals to a very large consumer group. This consumer group is increasing day by day. The rapid development of the field and the increase of the consumer segment cause some problems in terms of human health. Consumers who want to take action against these problems are shifting their preferences to organic products of plant origin. The producers are also pointing to innovative products produced in this direction. In this study, the protease enzyme was purified and characterized from the flowers of the Viola odorata plant growing in Muğla region. The protease enzyme was purified from the flowers of the Viola odorata plant using (NH4)2SO4 precipitation and CM-cellulose ion exchange chromatography. SDS-PAGE electrophoresis was used to check the purity of the enzyme. Optimal pH and temperature values of pure enzyme and KM and Vmax values for 5 different substrates were determined. In addition, the effect of 10 mM, 1 mM, 0.1 mM SDS, EDTA, β-mercaptoethanol compounds on enzyme activity was investigated. The effect of 10 mM, 1 mM, 0.1 mM Mg2+, Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ cations on enzyme activity was also examined. Organic component analysis was also performed on fresh extracts. Accordingly, it was determined that the plant contained 1-octen-3-ol (38%), 2-hexenal (19,3%) and 1-hexanol (13,3%). 1-Hexanol is a moisture retainer and thickener. This compound is the aromatic component that gives the plant its beautiful smell and makes the plant ideal for moisturizing products. In addition, analyzes of water and oil-soluble vitamins were made in the extracts from the flowers. According to the results of the analysis, the plant contains some important vitamins showing antioxidant activity. DPPH • free radical scavenging activity, metal chelating activity, H2O2 removal activity and identification of phenolic compounds were also performed on the extracts of the flowers of Viola odorata. According to the results, it is possible to develop new herbal skin care products using Viola odorata plant. The presence of the protease enzyme will add peeling properties to the intended product. 1-Hexanol compound will give moisture retention property to the designed product and increase its consistency. Having antioxidant properties and containing vitamins will have a detrimental effect on aging.

Keywords: Kır Menekşesi, Viola odorata, Protease enzyme, Antioxidant activity, Peeling, Cosmetic and farmacy.


Anahtar Kelimeler


Kır menekşesi, Viola odorata, Proteaz enzimi, Antioksidant aktivite, Peeling, Kozmetik

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Marcussen, T. (2006) Allozymic variation in the widespread and cultivated Viola odorata in western Eurasia, Bot J Linn Soc, 151: 563-572.

Beyazoglu, O. (2005) Tohumlu Bitkiler Sistematiği, Esen Ofset Matbaacılık, ISBN:975-98513-6-9, Trabzon, 125s.

Valentine, D.H., Merxmüller, H. ve Schmidt, A. (1968) Viola L., 270-282, Heywood, V.H., Burges, N.A., Moore, D.M., Valentine, D.H., Walters, S.M. ve Webb, D.A. (editörler), Flora Europaea, 2. Cilt, Cambridge University Press, Cambridge, 433s.

Hulten, E. ve Fries, M. (1986) Atlas of North European vascular plants north of the Tropic of Cancer, 2.cilt, Koeltz Scientific Books, Königstein,1172s.

Marcussen, T. ve Borgen, L. (2000) Allozymic variation and relationships within Viola subsection Viola (Violaceae), Plant Syst Evol, 223: 29–57.

Leporatti, M.L. ve Ivancheva, S. (2003) Preliminary comparative analysis of medicinal plants used in the traditional medicine of Bulgaria and Italy, J Ethnopharmacol, 87: 123–142.

Halberstein, R. (2005) Medicinal plants: historical ve cross-cultural usage patterns, Ann Epidemiol, 15: 686–699.

Lev, E. (2006) Ethno-diversity within current ethno-pharmacology as part of Israeli traditional medicine-a review, J Ethnobiol Ethnomed, 2: 4.

Papas, A.M. (1996) Determinants of antioxidant status in humans, Lipids, 31: 77–82.

Çetintaş, Y. (2013) Sarcosphaera crassa (santi) Pouz. türünün pişirilmesiyle kimyasal bileşimlerinin ve biyoaktivitelerinin değişiminin araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, 128s.

Erden, M. (1992) Serbest radikaller, T. Klin. Tıp Bilimleri Dergisi, 12: 201-207.

Akkuş, I. (1995) Serbest Radikaller ve Fizyolojik Etkileri, Mimoza yayınları, Konya, 134s.

Cook, N.C. ve Samman, S. (1996) Flavonoids-chemistry metabolism cardioprotective effects and dietary sources, Nutr Biochem, 7: 66–76.

Taylor, J.M., Richardson, T. (1979). Applications of microbial enzymes in food ssystems and in biotechnology. Advences in Applied Microbiology. 25, 7-31.

Kalisz, M.H. (1988). Microbial Proteinases. Advances in Biochemical Engineering and Biotechnology. 36, 3-29.

Fadıloğlu, S. (,2001) Immobilization and characterization of ficin, Nahrung, 45 (2): 143–146.

Laemmli, U. K. (1970) Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4, Nature, 227: 680–685.

Bradford, M.M. (1976) A Rapid and Sensitive for the Quantitation of Microgram Quantitites of Protein Utilizing the Principle of Protein-dye Binding, Anal Biochem, 72: 248-254.

Whitaker DR(1963). Criteria for characterizing cellulases, In E. T Reese [ed.], Advances in enzymic hydrolysis of cellulose and related materials. Pergamon Press, New York, pp. 51-70.

Pauling, L. (1973) Die Natur der chemischen Bindung, Chemie-Varlag, Weinheim, 66 (1): 470-523.

Oyaizu, M. (1986) Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine, Jpn J Nutr, 44: 307–315.

Blois, M.S. (1958) Antioxidant determinations by the use of a stable free radical, Nature, 181: 1199–1200.

Dinis, T.C., Madeira, V.M. ve Almeida, L.M. (1994) Action of phenolic derivatives (acetaminophen, salicylate, and 5-aminosalicylate) as inhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers, Arch Biochem Biophys, 315: 161-169.

Ruch, R.J., Cheng S.J. ve Klaunig, J.E. (1989) Prevention of cytotoxicity and inhibition of intracellular communication by antioxidant catechins isolated from Chinese green tea, Carcinogenesis, 10 (6): 1003-1008.

Slinkard, K. ve Singleton, V.L. (1997) Total phenol analyses: Automation and comparison with manual methods, Am J Enol Viticult, 28: 49–55.

Demir, N., Nadaroglu, H., Topal, M., Demir, Y. (2011) A cystein protease from Asteraceae (Centaurea aegialophila), Journal of The Chemical Society of Pakistan, 33(5): 707-714.

Nadaroglu, H., Demir, N. (2012) Purification and characterization of a novel serine protease compositain from Compositae (Scorzonera hispanica L.), European Food Research and Technology 234 (6): 945-953.

Nadaroglu H., Demir Y., Demir N., The antioxidant and radical scavenging activities of Iris germanica (Iridaceae), 2007, Pharm. Chem. J., 41 (8) 86-91.

Nadaroglu H., Demir N., Demir Y., Antioxidant and radical scavenging activities of capsules of caper (Capparis spinosa), 2009, Asian J. Chem., 21 (7) 5123-5134.

Demir, N., Gungor A.A., Nadaroglu, H., Demir, Y., The antioxidant and radical scavenging activities of Primrose (Primula vulgaris) European Journal of Experimental Biology 2014, 4(2):395-401.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178