OFİS VE BİLGİSAYARLA ÇALIŞMA KOŞULLARININ ERGONOMİK ANALİZİ (DÜZCE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL ÖRNEĞİ)

Tarık GEDİK, Canberk BATU, Gülsüm ÖZÇELİK

Öz


Yapılan bu çalışma ile Düzce Üniversitesi (DÜ) Merkez Kampüsünde çalışan akademik personelin ofislerde ve bilgisayarla çalışma koşullarında karşılaştıkları olumsuz durumların tespit edilmesi amaçlanmıştır.

Araştırma evrenini DÜ Merkez Kampüsünde çalışan akademik personel oluşturmaktadır. Çalışma yapıldığı 2011-2012 Güz Döneminde merkez kampüste 11 farklı birimde toplam 327 akademik personel çalışmaktadır.  Çalışma kapsamında akademik personelin tümüne ulaşılması hedeflenmiş ve tüm akademik personele çalışma anketi ulaştırılmıştır. Çalışmada kullanılacak anket formu hazırlanırken konu ile ilgili daha önce hazırlanan çalışmalardan yararlanılmıştır. Hazırlanan anket formu 25 farklı soru toplam 37 yargıdan oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında 111 akademik personelden anketler geri alınabilmiştir. Anketlerin geri dönüş oranı %33,9’dur. Elde edilen anket formları daha sonra SPSS paket programı yardımıyla istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.

Katılımcıların yaş ortalaması 34,31 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların %80,2’si erkektir. Akademik personel olarak çalışan katılımcılar günde ortalama 3,23 saat bilgisayar kullanmaktadırlar. Katılımcıların son üç ay içinde boyun, sırt, omuzlar, kollar, dirsekler, önkollar, el bilekleri ve/veya ellerinde ağrı, acı, yanma, sertlik, uyuşma ve/veya karıncalanma rahatsızlığı nedeniyle %14,4 oranında 1 kez; %9 oranında 2-4 kez; %1,8 oranında 5-10 kez doktora başvurduğu, %74,8 oranında da görev süreleri esnasında bilgisayardan kaynaklanan ciddi bir rahatsızlık geçirmediği tespit edilmiştir.

  Çalışma sonucunda katılımcıların çalışma ortamlarında çalışanları rahatsız edecek olumsuz durumların görülmediği belirlenmiştir. 


Tam Metin:

PDF

Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.




Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178