BOR OKSİT VE BORİK ASİT KATKISININ KİL TUĞLASI ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ
Öz
Bu çalışmada bor oksit (BO) ve borik asit (BA) katkısının tuğla özelliklerine olan
etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla hammadde olarak Çorum bölgesine ait killer
kullanılmış ve örnekler uygun plastiklik suyu ile yoğrulduktan sonra metal kalıp
yardımıyla 30 x 60 mm boyutlarında şekillendirilmiştir. Örneklerin hazırlanması
sırasında biri referans örnek grubu olmak üzere toplam beş farklı karışım hazırlanmıştır.
Örneklerde vitrifikasyonu arttırmak ve böylelikle su emme oranını azaltmak amacıyla
borik asit (BA) ve bor oksit (BO) katkısı, karışımlara ağırlıkça % 1 ve % 2 oranlarında
eklenmiştir. Hazırlanan örnekler 800, 900 ve 1000 o
C’de pişirilmiştir. Pişmiş tuğla
örneklerin; su emme, görünen porozite, birim hacim ağırlık, görünür yoğunluk,
kızdırma kaybı ve basınç dayanım değerleri belirlenerek, BA ve BO katkısının tuğla
özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular üzerinde çift etkenli varyans
çözümlemesi (ANOVA) ve ortalama karşılaştırmaları yapılmıştır. 1000 o
C’de pişirilen
ve % 1 BO katkısı bulunan örneklerin basınç dayanım değerleri referans örneğe göre
daha yüksek değerler vermiştir. Karışımlara % 1 oranında katılan BA ve BO katkıları
örneklerin fiziksel ve mekanik özelliklerini aynı derecede etkilemiştir. Bununla birlikte
yoğunluk ve basınç dayanımı açısından ideal pişirme sıcaklığının 900 o
C olduğu
belirlenmiştir
Anahtar Kelimeler
Tam Metin:
PDFMadde Ölçümleri
Metrics powered by PLOS ALM
Refback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.
Selçuk-Teknik Dergisi ISSN:1302-6178