SON 15 SENE İÇİNDE TÜRKİYE’DE MEYDANA GELEN DEPREMLERDE YIĞMA BİNALARDA MEYDANA GELEN HASARLAR VE NEDENLERİ

Mahmud Sami DÖNDÜREN, Mahmut Sami KOLLU

Öz


SON 15 SENE İÇİNDE TÜRKİYE’DE MEYDANA GELEN DEPREMLERDE YIĞMA BİNALARDA MEYDANA GELEN HASARLAR VE NEDENLERİ

Özet

Türkiye dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birisi olan alp-himalaya deprem kuşağında yer almaktadır. Ülke toprağının %66’sını kapsayan yüksek riskli deprem bölgelerinde ülke nüfusunun %74.3’ü yaşamaktadır. En son 2000 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan bina sayımına göre ülkemizdeki binaların %48'i iskelet, %51'i yığmadır. Günümüzde yığma yapı oranında düşüş olsa da özellikle kırsal bölgelerde hâlâ önemli oranda yığma yapı mevcuttur. Türkiye, belirli periyotlarla düzenleyip geliştirdiği ve depremin şiddetine bağlı olarak şiddetli depremlerde can kaybının önlenmesi, orta ve hafif şiddetli depremlerde yapısal hasarların onarılabilir olmasını sağlayacak bir yönetmeliği olmasına karşın hafif şiddetli depremlerde bile büyük can kayıpları yaşamaktadır. En son meydana gelen depremlerden 2011 yılı Van Depreminde (Mw=7.2) 604 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu depremlerde özellikle yığma yapılarda meydana gelen hasarların en önemli nedeni, herhangi bir mühendislik desteğinin alınmamış olması ve geçmiş dönemlerde meydana gelen depremlerden ders çıkarılmamasıdır. Bu çalışmada Türkiye’de son 15 yılda meydana gelen depremlerde yığma yapılarda oluşan hasarlar, göçme nedenleri ve çözüm önerileri fotoğraflar ile desteklenerek incelenmiştir. Bu çalışmanın, bundan sonra meydana gelecek depremlerde, özellikle kırsal kesimde tercih edilen yığma yapı türü binalarda meydana gelebilecek hasarları en minimuma indirmesi umulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Yığma yapı, Deprem, Hasar

DAMAGES AND CAUSES OF MASONRY BUILDINGS DURING EARTHQUAKES IN THE LAST 15 YEARS IN TURKEY

Abstract

Turkey is one of the most important earthquake generations in the world and is located in the alp-healaya earthquake zone. I and II covering 66% of the country's land. In the degree of earthquake regions, 74.3% of the country's population lives. According to the latest building census conducted by the State Institute of Statistics in 2000, 48% of the buildings in our country are made up of skeletons and 51% of them are heaps. Today, although there is a decline in the rate of stacking, there is still considerable accumulation in the rural areas. Although Turkey has regulated and developed in certain periods to prevent the loss of life in severe earthquakes due to the severity of the earthquake, and to ensure that structural damage can be repaired in moderate to mild severe earthquakes, even in mild severe earthquakes. In the 2011 earthquake in Van (Mw = 7.2), 604 people lost their lives from the latest earthquake. Especially in these earthquakes, the most important reason of damages caused by masonry structures is that no engineering support has been taken and no lessons have been learned from earthquakes that have taken place in the past. In this study, earthquakes that occurred during the last 15 years in Turkey have been investigated by supporting the photographs of the damage caused by the masonry structures, the causes of the collapse and the solution suggestions. It is hoped that this work will minimize the damages that may occur in the earthquakes that will take place afterwards, especially in the rural areas where the masonry buildings are preferred.

Keywords: Masonry structure,  Earthquake, Damage

Anahtar Kelimeler


Yığma yapı, Deprem, Hasar

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Uğuz, S., 2013, Son 15 Sene İçinde Türkiye’de Meydana Gelen Depremlerde Betonarme Binalarda Meydana Gelen Hasarlar, Yüksek Lisans Semineri, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 90.

Coşkun, C., 2005, Silindirik Yığma Yapıların Numerik Modellemesi Ve Lif Takviyeli Polimer İle Takviye Edilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 77.

Gülkan, P., Ve Ark., 2002, 3 Şubat 2002 Sultandağı Ve Çay Depremleri Mühendislik Raporu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Deprem Araştırma Merkezi, Ankara.

Çelebi, R., Saatcioğlu, N.Ö., 2002, Afyon Depremi Ve Düşündürdükleri, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi.

Kalafat, D., ve Ark., 2003, 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Servisi.

Dirik, K., ve Ark., 2003, 1 Mayıs 2003 Çimenli (Bingöl) Depremi Değerlendirme Raporu, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü.

Kalafat, D., ve Ark., 2010, 8 Mart 2010 Başyurt-Karakoçan (Elazığ) Depremi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Servisi.

Zülfikar, C., ve Ark., 2011, 19 Mayıs 2011 Kütahya-Simav Depremi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Servisi.

Köksal, T.S., 2011, 19 Mayıs 2011 Kütahya-Simav Depreminde Meydana Gelen Yapısal Hasarların Nedenleri, 1. Türkiye Deprem Mühendisliği Ve Sismoloji Konferansı ODTÜ, Ankara.

Önen, Y. H., ve Ark., 2012, 23 Ekim Ve 9 Kasım 2011 Tarihli Van Depremleri Yerinde Yapılan İnceleme Ve Değerlendirme Raporu, T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178