KALIP YAPIM HATA SONUÇLARININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ YAKLAŞIMLA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Mustafa ALTIN, Aziz Tolunay ARSLANBAŞ, Şakir TAŞDEMİR

Öz


KALIP YAPIM HATA SONUÇLARININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ YAKLAŞIMLA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Özet

Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) programları sürekli geliştirilmekte ve inşaat teknolojilerinde hızlı, doğru ve net sonuçlarla çalışmasından dolayı çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarlar destekli çalışmalar ile betonarme statik projeleri hazırlanarak, alternatif çözümler üretilmekte, en doğru ve en ekonomik kararlar alınabilmektedir. İnşaat sektöründe en önemli imalatlardan olan kalıp imalarında, ustaların iyi eğitim alması ve uygulaması gerekmektedir. Yapılan küçük bir hata, kötü imalat ve işçilik, yapım aşamasında iş kazalarına, sonrasında ise proje hesap değerlerinde sorunlara neden olmaktadır. İstatistiklere göre ülkemizdeki iş kazalarında inşaat sektörü ilk sıralarda yer almakta, bu kazaların önemli bir kısmını ise kalıp ve iskele hatalarından meydana gelmektedir. Bu şekilde oluşan iş gücü kayıplarının işverene ve devlete olan maliyetleri ciddi boyutlardadır. Bu çalışmada, sınır hesap değerlerinde hazırlanmış bir projedeki değerler ile yapılan bir mevcut inşaat imalatı irdelenmiştir. Kaba inşaatı bitmiş olan bu mevcut inşaatta, kalıp işçiliğinden dolayı eksik imalatlar ve kesit yükseklikleri tespit edilmiştir. Kolon kurulum hataları ve kolonların üst üste gelmemesi gibi büyük hatalar olduğu gözlemlenmiştir. Kiriş kolon birleşim yerlerindeki hatalardan dolayı, yeniden proje çözümü BDT programı ile yapılmıştır. BDT programının sağladığı avantajlardan dolayı kısa zamanda çözüme ulaşılmış ve mevcut binanın inşaatı durdurularak zorunlu güçlendirme projesi yapılmasına karar verilmiştir. Güçlendirme projesinde de BDT programları kullanılmış ve güçlendirme maliyetini minimize etmek için farklı alternatifler çalışılarak en uygun proje hazırlanmıştır. BDT programlarının çözüm aşamasında farklı alternatifleri anında vermesi ve üretmesi, maliyetler konusunda sağladığı büyük avantajlar, ekonomi açısından anlamlı olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kalıp Hataları, Bilgisayar Destekli Tasarım, Maliyet Analizleri, Güçlendirme.

COMPUTER-AIDED APPROACH FOR ANALYSIS OF MOLD MAKING ERRORS AND RECOMMENDATIONS

Abstract

Computer Aided Design (CAD) programs are widely used in construction technology. CAD programs are constantly being developed and in the shortest possible time, the most accurate and clear results can be achieved. By creating concrete static projects with computers, alternative solutions can be seen and the most accurate and economical decisions can be taken. In this way time saving is also provided. No doubt one of the most important productions in the construction sector is mold making. Masters who make molds need to have good training and good workmanship. A small mistake can lead to irreversible consequences and can lead to various problems. Poor manufacturing and workmanship will cause work accidents in the construction phase and after that will cause problems in the account values. The construction sector is in the first place in terms of work accidents. A significant part of the incidents come from the faults of molds and scaffolds. The cost of these accidents to the employer and the state is serious. Loss of work power is also important. In this study, an existing construction made with values in a project prepared in the boundary value of the project is examined. Due to mold work, incomplete productions and missing section heights were determined in this existing construction, which had been roughly finished. It has been observed that there are major faults such as column installation errors and not reaching the top of the columns. Due to the errors in the beam column joints, the project has to be re-projected with the CAD program. Due to the great advantages provided by the CAD program, the solution has been reached shortly. It has been decided to stop the construction of the existing building and carry out a mandatory strengthening project. CAD programs have been used in the strengthening project and the most suitable project has been prepared by working on alternatives to minimize the cost of strengthening. It is important that the computer-aided design programs provide the immediate comparison of different alternatives in the solution phase. The economics provided by the different alternatives at the most reduced cost of strengthening are significant.

Keywords: Mold Errors, Computer Aided Design, Cost Analysis, Strengthening.


Anahtar Kelimeler


Kalıp Hataları, Bilgisayar Destekli Tasarım, Maliyet Analizleri, Güçlendirme.

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Oral, E.L., Erdiş, E., Mıstıkoğlu, G. (2007), “Kalıp İşlerinde Ekip Profillerinin Verimliliğe Etkileri”, 4. İnşaat Yönetimi Kongresi, 30-31 Ekim 2007, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul: Maya Basın Yayın, 223–230.

Küçük, B. (1995), “İnşaat Sektöründe Çalışan İşçilere Meslekî Eğitim Zorunluluğu”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1, 2-3: 105-111.

Ceylan, H. (2014), “ Türkiye’de İnşaat Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi”, International Journal of Engineering Research and Development, 6, 1: 1-6.

Yeşilada, E., Nielsen, Y. (1995), “Kalıp Ve İskele Kazalarının Nedenleri ve Alınması Gereken Önlemler”, Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi, 378: 29-36.

Aslan, A., (2008), Bir İnşaat Şirketinde Meydana Gelen İş Kazalarının Değerlendirilmesi, Ankara: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Yeşilniğdeli, S.Y., (2016), İnşaat Sektöründe İş Kazalarının Oluşturduğu Maliyetler, Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Ofluoğlu, G., Doğru, T. (2011), “Türkiye’de İnşaat İşkolundaki İş Kazalarının Ekonomik Boyutları”, Kamu-İş Dergisi, 11, 4: 183-218.

Yılmaz, F., Tan, O. (2015), “Bir İnşaat Şantiyesinde İş Kazalarının Neden Olduğu İş-Günü Kayıplarının İşverene Maliyetinin Belirlenmesi”, Uluslararası İktisadi Ve İdari İncelemeler Dergisi, 7, 14: 143-156.

TS 500, (2000), “Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları”, Ankara, TSE.

TS 498, (1997), “Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri”, Ankara, TSE.

DBYBHY-2007, (2007), “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Esaslar”, Ankara.

IdeYAPI, Ürünler & Çözümler [online], www.idecad.com.tr , [Ziyaret Tarihi: 15 Aralık 2017].

Altin M., Arslanbas A. T., Tasdemir S., (2017), “Re Analysis of Mold Making Errors With Computer Aided Design Programs and Recommendations”, 5th International Conference on Advanced Technology & Sciences (ICAT'17), 9-12 May 2017, Istanbul, Turkey.

Altın M., Kapıdaş İ. F., Lorasokkay M.A., “Hatalı Kurulan Kalıp ve İskeleler Sonucu Meydana Gelen İş Kazalarının İnşaat Maliyetine ve Ülke Ekonomisine Olan Etkileri, Selçuk Teknik Dergisi, Cilt 16, Sayı 2-2017, sf. 55-70.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178