EUROCODE 8 VE TDY 2007’NİN DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI İÇİN TEMEL İLKE VE KOŞULLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Mahmut Sami DÖNDÜREN, Kemal URAY

Öz


EUROCODE 8 VE TDY 2007’NİN DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI İÇİN TEMEL İLKE VE KOŞULLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Özet

Depremler Uygarlık tarihi boyunca insanlığa verdiği can ve mal kayıplarının oranı en yüksek olan doğal afetlerden biridir. Bu yüzden öze llikle deprem kuşağında bulunan ülkemizde, yapı tasarımlarının önemli bir kısmını depremsellik kontrol etmektedir. Yapıların depremlere dayanıklı olması ve depremlerin yapılarda yarattığı zararların en aza indirilmesi için gerekli yapım kurallarını belirleyen "Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" 2007 yılında Resmî Gazete' de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğin büyük bir bölümü yapıların, ülkemizde sıklıkla ve etkin olarak görülen deprem afetine karşı can kaybını önleyecek ve mal kaybını en aza indirecek şekilde tasarlanması, hesaplanmasına ilişkin kuralları içermektedir. Ülkemizde kullanılan bu yönetmeliğin yanında depreme dayanıklı tasarım amacıyla yapıya etkiyen deprem yüklerinin belirlenmesinde, dünyanın her yerinde farklı pek çok yönetmelik ve standartlar düzenlenmiştir. Düzenlenmiş olan bu yönetmeliklerde farklı koşullar ve farklı formülasyonlar kullanılmaktadır. Yönetmeliklerdeki bu çeşitliklerin özellikle bulundukları ülkenin, bölgenin ekonomik kalkınmışlık seviyesi, depremsellik ve zemin koşullarındaki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülebilir. Bu çalışmada Türk Deprem Yönetmeliği (TDY 2007) ile Avrupa Birliği Deprem Yönetmeliğindeki (Eurocode 8) temel ilkeler ve deprem yüklerinin hesaplanması yönünden karşılaştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Eurocode 8, Karşılaştırma, Yönetmelikler, Deprem

COMPARISON OF BASIC DESIGN CRITERIA OF TDY 2007 AND EUROCODE 8 FOR EARTHQUAKE RESISTANT BUILDING DESIGN

Abstract

Earthquakes are one of the natural disasters that have the highest proportion of life and property losses to humanity throughout the history of civilization. Thus, especially in our country, which has the earthquake zone, seismicity has been affected a significant part of the design of buildings. Construction rules required for constructions to be resistant to earthquakes and to minimize the damages caused by earthquakes have been published as " Turkish Earthquake Regulation (TDY) " in 2007. This regulation has been included rules related with design and calculation of the structure to prevent or minimize loss of life and property against earthquake disasters, which happen frequently and effectively in Turkey. In addition, many different regulations and standards, like in our country, have been formed in all over the world to make design of construction according to earthquake. These regulations are divided from each other due to differences in the level of economic development, seismicity and soil conditions of the region. In this study, a comparison between the Turkish Earthquake Regulation (TDY 2007) and the European Union Earthquake Regulations (Eurocode 8) in terms of calculation of basic principles and earthquake loads has been presented.

Keywords: Eurocode 8, Comparasion, Building code, Earthquake


Anahtar Kelimeler


Eurocode 8, Karşılaştırma, Yönetmelikler, Deprem

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Yıldırım, K.M., 2009, Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik ile eurocode 8’in çelik yapılar için proje uygulamalı karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özmen, B. ve Nurlu, M., 1999, Deprem Bölgeleri Haritası ile İlgili Bazı Bilgiler, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Haber Bülteni, Sayı: 99/2-3, Ankara, Sayfa 32-35.

Depreme ait genel bilgiler [online], Kandilli Rasatanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, (http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Personel/comoglu/depremnedir/index.htm#KONU2)

TS 498, (1997), Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.

Kuzgun, K.E., 2007, 1998 Afet yönetmeliğinin Ec 8 ve Ubc-97 İle karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Aydemir, Z., 2011, Tdy 2007 ile Eurocode 8’in betonarme binalarda maliyet açısından karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Depreme çeşitleri hakkında genel bilgiler [online], Jeofizik Mühendisleri Platformu , (http://www.jeofizikmuhendisleri.com/makaleler/.Deprem.T%C3%BCrleri.Nelerdir?) [Ziyaret Tarihi: 30 Ekim 2017].

Eurocode 8, prEN 1998-1 : 2003, Design of Structures for Earthquake Resistance, Comité Européen Normalisation, Brussels.

Ocak, F., 2005, Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik (1998) ile Eurocode (8 ve 2)’ nin genel karşılaştırılması ve yapı elemanları hesabının problemlerle incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, (2007), İnşaat Mühendisleri İstanbul Şubesi, İstanbul.

Kuzgun, K.E., 2007, 1998 Afet yönetmeliğinin Ec 8 ve Ubc-97 İle karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Tola, S., 2015, Türk ve Avrupa standartları uyarınca mevcut çelik bir yapının zaman tanım aralığında deprem kayıtları da kullanılarak deprem analizlerinin değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178