YERSEL FOTOGRAMETRIK YÖNTEM İLE İBADETHANELERİN MODELLENMESİ

Omar MOHAMMED, Murat YAKAR

Öz


YERSEL FOTOGRAMETRIK YÖNTEM İLE İBADETHANELERİN MODELLENMESİ

Özet

 Kültürel miraslar atalarımız tarafından bizlere bırakılmış en değerli hazinelerdir. Bu nadide eserlerin gelecek nesillere taşınması, kıymetini bilen her bilinçli kişinin görevidir. Ancak bu kültür hazineleri doğal ve doğal olmayan birçok etkilerden zarar gördüğü için, gelecek nesillere aktarılmasında belgeleme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Belgeleme çalışmaları hem eserin zarar gördüğünde yeniden yapımı için bir plan altlığını oluşturur hem de eserde meydana gelen değişikliklerin incelenmesine, analiz edilmesine, durumunun takip edilmesine imkan tanır. Günümüzde genellikle mimarlar tarafından yapılan bu belgeleme çalışmalarında artık çağdaş teknolojilerin kullanılması bir zorunluluk olmuştur. Klasik mimari belgelemede yani röleve çalışmalarında ve restorasyon projelerinin hazırlanmasında çoğu zaman basit ölçme araç ve teknikleri kullanılmakta ve sonuç ürün olarak da tamamen kağıt baskılar olarak eserlerin çizimleri sunulmaktadır. Bu çalışmada, Eşrefoğlu Camii araştırılmıştır. Konya’nın Beyşehir İlçesinde, Beyşehir Gölü’nün 100m. kuzeyinde ağaç direkleriyle, ahşap tavanı, minberi ve yüzyılların sükûneti ile görkemli bir ahşap camii olan Eşrefoğlu Camii; 31,80x46,55m ebadındadır. Beyşehir’in önemli tarihi eserlerinden olan Eşrefoğlu Camii, Konya’ya 72km mesafededir, Bu  çalışma ile Eşrefoğlu Cami’nin fotogrametrik olarak ölçülmesi, 3B modellenmesi ve gerçek dokuları ile kaplanması amaçlanmıştır. Ayrıca caminin çatısının modellenmesi için insansız hava araçları da kullanılmış, çekilen fotoğraflar da değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, 3B model, Yersel Fotogrametri.

MODELİNG OF MOSQUES WITH FOTOGRAMETRİK METHOD

Abstract

Cultural heritages are the most valuable treasure left to us by our ancestries. Moving of this precious work of arts to next generations is a dream of every concious person who know worths of this treasures. However, moving this treasure to the next generation, documentation works are needed for this cultural treasures due to damaging with natural and un-natural effects. Documentation process both its constitudes as a base plan when damaged for rebuilding and it is enable to analysis, monitoring, pursue of status, investigations of changes on work of art. Nowadays, modern technologies should be used in documentary works which made by architects. Many times, in classical architectural documentation that is roleve works and in the restoration project simple survey instruments and technics are used and drawings of work of arts on paper presented as a final production. This study investigated the Esrefoglu mosque. Esrefoglu mosque, which is a magnificent wooden mosque with wooden columns, timber ceiling and mimbar, and tranquility of the centuries, has dimensions of 31,80x46,55m in Beyşehir County of Konya, 100 m away from the Beyşehir Lake. Esrefoglu Mosque as one of the important historical artifacts of Beysehir is at a distance of 72 km to Konya. In this study, it is aimed to photogrammetric measurement, 3Dmodelingandcover with the real layers of Esrefoglu mosgue. In addition, unmanned aerial vehicles were being used for the modeling of the mosque's roof and the photos were evaluated.

Keywords: Cultural Heritages, 3D Model, Terrestrial Photogrammetry.


Anahtar Kelimeler


Kültürel Miras, 3B model, Yersel Fotogrametri

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Yakar M, Yıldız F, Yılmaz H.M, Tarihi Ve Kültürel Miraslarin Belgelenmesinde Jeodezi Fotogrametri Mühendislerinin Rolü. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.

Yakar ,M.,Yıldız, F., Özkütük A., Neşeli, O., Kurhan E.,Durdu O., Sultanhanı Kervansarayı Fotogrametrik Rölöve Alimi Ve Üç Boyutlu Modelleme Çalışması TMMOB Harita veKadastro Mühendisleri Odası 13, Türkiye Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18-¬22 Nisan 2011, Ankara.

Turan , M.H., Discussion Of Two Photogrammetric Techniques Combined For Documentation Of Defensionskaserne In Minden With Reference To Architectural Heritage Conservation,, XIX CIPA Symposium 2003- Antalya, Turkey.

Brager, S., Chong,A.K., An application of close range photogrammetry in dolphin studies ,Photogrammetric Record, 16(93) , sayfa 503-517, 1993.

Yakar, M., Using Close Range Photogrammetry To Measure The Position Of Inaccessible Geological Features, Experimental Techniques Cilt 35, Sayı 1. 2009

Yılmaz, H.M., Karabörk, H.; Yakar, M. “Yersel Fotogrametrinin Kullanım Alanları”, Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4 (1): 1,11,18-28. (2000).

Şanoğlu İ., Zeybek M., Karauğuz G. “Photogrammetric Survey and 3D Modeling of Ivriz Rock Relief in Late Hittite Era”, Mediterranean Archaeology and Archaeometry 2013, 13(2):147-157.).

Yakar M, Toprak A S, Ulvi A, Uysal M, "Konya Beyşehir Bezariye Haninin (Bedesten) İha İle Fotogrametrik Teknik Kullanilarak Üç Boyutlu Modellenmesi." 15. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 25, 28 Mart 2015 Ankara.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178