TÜRKİYE’DE YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARININ HARİTA-TAPU VE KADASTRO SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMİ

Şaban İnam, Esra Sonel

Öz


Kentler; üzerinde yaşayan toplumun özelliklerine, göç, sanayileşme, savaş, afet vb. etkenlere bağlı olarak değişip şekillenmektedir. Kentlerin bu şekillenmelerinin daha sağlıklı ve yaşam kalitesinin daha yüksek olması, planlama ve bu planın yaşama geçirilmesiyle gerçekleşir. Son dönemlerde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılan planlamalar da nitelikli şehirler oluşturulmasını hedeflemektedir.  İnsanların yerleşik hayata geçmesi ile harita-tapu-kadastro sektörü de oluşmuştur. Tapu ve kadastro hizmetleri yanında kent planlaması ve şehirleşmenin düzenli bir şekilde yürütülebilmesi için bu sektöre büyük görevler düşmektedir. Bu sayede sektör bir taraftan hizmet üretirken diğer taraftan da kendisini yenileme ve mülkiyete ilişkin bilinen sorunları giderme şansı bulacaktır. Günümüzde, planlı kentleşmede etkin olarak önemli görevler üstlenen harita-tapu-kadastro sektörünün, kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunları ve başarılı bir dönüşüm için ne yapılması gerektiğini incelemek, bu çalışmanın içeriğini oluşturacaktır.

Anahtar Kelimeler: Türkiye kadastrosu; kentsel dönüşüm uygulamaları; harita-tapu-kadastro sektörü.

Cities are changing and shaping depend on the qualities of society, immigration, industrialisation, war, disaster etc. factors. Due to the planning and implementation of this plan is occured, these modellings of cities are healthier and higher of quality of life. Recently, the plans which have been done in the scope of the urban regeneration works have been aimed to establish qualified cities. Map-land registry and cadastre sector also occurred with the people lead to settled life. This sector has a great role on land registry and cadastre services as well as urban planning and urbanization to be carried out regularly. Thus, this sector will find a chance to overcome troubleshoot related produce service as well as refresh itself and issues of property. Nowadays, ın this study, the problems encountered in urban regeneration application for a successful conversion and examine what needs to be done by the sector of map, land registry and cadastre which plays an important role on planned urbanization will be investigated.

Keywords: The cadastre of Turkey; applications of urban regeneration; map-land registry-cadastre sector.


 


Anahtar Kelimeler


Türkiye kadastrosu; kentsel dönüşüm uygulamaları; harita-tapu-kadastro sektörü.

Tam Metin:

PDF

Referanslar


İnam Ş, Çağla H, Kadastronun Güncellenmesi ve Kentsel Yenileme Projeleri Üzerine Bir İnceleme, TMMOB-11. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 2-6 Nisan 2007, Ankara.

url 1: http://www.tkgm.tr

Çay T, İnam Ş, İşcan F, Ayten T, Çağla H, Ayber H, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Yeniden Yapılandırılması Üzerine Bir Çalışma, TMMOB-10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart-1 Nisan 2005, Ankara.

Başarır A, Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Çok Amaçlı Yaklaşım-İnegöl Kenti Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.

Yıldız F, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Konya Şubesi Basın Bildirisi, Türkiye Gazetesi, 21.07.2005, Konya.

Çay T, İnam Ş, İşcan F, Grafik Kadastro Paftalarında Aplikasyon Problemleri, TMMOB 9. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 31 Mart-4 Nisan 2003, Sf: 577-585, Ankara.

HKMO, Kurultay Kapanış Bildirgesi, TMMOB 14. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Mayıs 2013, Ankara.


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.




Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178