YIĞMA BİR OKUL BİNASININ DEPREM PERFORMANS ANALİZİ

İsmail İsa ATABEY, Recep KANIT

Öz


Türkiye’de yığma binalar, yerleşim yerlerindeki yapıların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Yönetmeliklere göre inşa edilmeyen yığma yapıların olası bir depremde hasar görmesi kaçınılmazdır. 2007 yılında yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında yapıların güçlendirilmesine karar vermek için performans değerlendirilmesi yapmak gerekmektedir. Bu makalede 1. Derece deprem bölgesinde yer alan, Sivas’ın Suşehri ilçesinde, yığma yapı olarak inşa edilmiş Aşağısarıca İlköğretim Okulu’nun, 2007 Deprem Yönetmeliği esaslarına göre hem analitik yöntem ile hem de StatiCAD-Yığma paket programı ile performans analizi yapılmıştır. Program ile analitik yöntem sonuçları karşılaştırılmış ve her iki yöntem ile elde edilen sonuçlarda bina göçme sınırında bulunmuştur.


Anahtar Kelimeler


Yığma Yapı; StatiCAD-Yığma; Performans analizi

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Batur, N. , Yığma Yapı Tasarımı ve Analizi, Bitirme Tezi, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği, İstanbul, s.66 (2006).

Mu, L., ‘Stability of unreinforced masonry members under simultaneous vertical and out-of plane lateral loads’ , Ph.D.Thesis University of Minnesota, Minnesota, 15 (2003).

Özğan, Ş., Yığma Yapı Tasarımı ve Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş, s.58 , (2009).

Kanıt, R. ve Altın, M. , Okul Binalarının Güçlendirilmesinde Örnek Bir Uygulama, Teknik Online Dergi, Cilt-7, Sayı:2-2008.

Kanıt, R. ve Altın, M. , A Method for the cost estimation in strengthening school buildings in Turkey, Scientific Research and Essays, Vol. 5(9), pp.923-933, 4 May 2010.

Altın, M. , Aynı İki Tip Okul Binasının Güçlendirme Öncesi ve Sonrası Karşılaştırılması, e-Journal of New World Sciences Academy Volume:4, Number:4, Article Number: 1A0048, 2009.

Ural, A. , Yığma Yapıların Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Davranışlarının İncelenmesi, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 37-41 (2009).

Atabey, İ.İ. , Yığma Binaların Performans Analizi Sivas Suşehri Aşağısarıca İlköğretim Okulu Örneği, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi, Ankara, (2011).

www.staticad-yigma.com, (2011).


Madde Ölçümleri

Ölçüm Çağırılıyor ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.




Selçuk-Teknik Dergisi  ISSN:1302-6178